Clubul coronarienilor

Sportul supravegheat de catre o echipa medicala este o arma atat pentru preventia cardiovasculara primara cat si pentru preventia cardiovasculara secundara.

Cati dintre cei carora cardiologul le recomanda sa practice o activitate fizica regulata dupa un accident cardiovascular respecta indicatia?

Din datele existente in Europa, procentul este redus din cauza prejudecatii gresite ca se poate intimpla ceva nefast in timpul efortului fizic.

Clubul Coronarienilor propune efectuarea de 2 ori pe saptamana a unei activitati sportive de intensitate usoara sau moderata sub supravghere medicala, dupa stabilirea nivelului de risc cardiovascular de catre cardiolog.

Cui se adreseaza Clubul Coronarienilor?

 • Pacientilor care au suferit deja un eveniment cardiovascular si au nevoie de preventie cardiovasculara secundara pentru a evita o recadere.

Pacienti eligibili:

 • Post infarct miocardic
 • Post angioplastie coronariana cu sau fara implantare de stent
 • Post chirurgie cardiaca
 • Insuficienta cardiaca stabilizata
 • Hipertensiune arteriala sub tratament
 • Arterita de membre inferioare

Este obligatoriu ca pacientii sa fie stabili din punct de vedere cardiovascular si sa aiba recomandarea cardiologului curant  pentru o activitate sportiva usoara saptamanala pentru a evita recaderea.

 • Pacientilor sanatosi care cumuleaza factori de risc cardiovascular, pentru care sunt necesare masuri de preventie cardiovasculara primara pentru a evita un accident cardiovascular.

Pacienti eligibili: toti pacientii cu factori de risc cardiovascular (antecedente familiale de boala cardiovasculara, dislipidemie, Hipertensiune arteriala, diabet zaharat, obezitate) cu bilant cardiac realizat.

Functionarea Clubului Coronarienilor:
Clubul va incepe sa functioneze incepand cu data de 15 septembrie 2012 cu 2 sedinte pe saptamana (maxim 10 participanti pe sedinta).     

Cum se deruleaza o sedinta?
O sedinta dureaza intre 1 si 2 ore si este organizata in mai multe faze:

 1. Faza initiala care consta in exercitii de gimnastica care permit o incalzire musculara si cresterea supletei osteo-articulare si respiratorii
 2. Faza II consta in activitatea sportiva stabilita si in timpul careia orice spirit de competitie este interzis.
 3. Faza III de recuperare si relaxare. Pentru a se evita pierderea timpului in timpul acestei faze se va organiza o masa rotunda cu un subiect de interes pentru cardiaci (prezentarea factorilor de risc cardiovascular, semnele infarctului, tratamentul antihipertensiv).

Ce sporturi se vor practica?
Obligatoriu o sedinta pe saptamana va consta in antrenament pe cicloergometru cu monitorizarea EKG permanenta (miercuri seara), iar cea de-a doua sedinta din timpul saptamanii (sambata dimineata) va consta in mers pe jos insotit de un membru al echipei medicale dotat cu trusa medicala de urgenta. Distanta de parcurs va fi stabilita in mod individualizat de catre echipa de medici, in functie de starea clinica a fiecarui participant.

Cum se fac inscrierile?
1. Contactati pe mail sau prin telefon staff-ul Clubului Coronarienilor (localizat in cadrul Centrului de Recuperare Cardiovasculara CardioRec Corbeanca).
2. Mergeti sa vizitati sala de club si sa discutati cu o persoana din staff (vizita de 15 minute).
3. Completati fisa preliminara cu factorii dumneavoastra de risc sau cu boala cardiovasculara diagnosticata.
4. Faceti 2 sedinte de incercare (gratuite) pentru a va convinge de modalitatile de desfasurare a activitatilor noastre in cadrul clubului.
5. Aduceti un certificat medical care sa confirme autorizatia cardiologului dumneavoastra ca puteti practica activitatea fizica moderata. Este obligatoriu sa prezentati la inscriere si un test de efort efectuat cu maxim 2 saptamani inainte de inscriere pentru ca echipa Clubului Coronarienilor sa aiba o informatie despre pragul dumneavoastra de efort fizic. Staff-ul Clubului Coronarienilor isi rezerva dreptul sa refuze inscrierea in club a oricarei persoane pentru care riscurile sunt mai mari decat beneficiile.
6. Platiti cotizatia de 40 de euro pe luna (achitati in RON la cursul BNR din ziua efectuarii platii) si veti primi un card de inscriere in club. Durata minima de inscriere este de 3 luni, durata maxima de 1 an de zile.
Pacientii care au fost spitalizati in regim privat in cadrul centrului CardioRec  beneficiaza de inscriere gratuita in Clubul Coronarienilor pe o perioada de 3  luni.
7. Confirmati participarea dumneavoastra la fiecare sedinta cu 24 de ore inainte de desfasurare, telefonic sau prin trimiterea unui mail cu numele dumneavoastra la adresa de mail aflata pe cardul de membru al clubului.
8. Participati cu regularitate la sedintele propuse de club, schimbati opinii cu colegii de sedinta si mai ales pastrati-va zimbetul pe buze!

Misiunea echipei Clubului Coronarienilor este sa nu uitati nici o clipa ca multe din personalitatile pe care le vedeti la televizor (presedinti de state, actori celebri etc.) au reusit sa invinga frica de boala cardiovasculara si sa se reintegreze intr-o viata normala.

Care sunt beneficiile clubului coronarienilor?
Experienta de 30 de ani a cluburilor pentru coronarieni din Europa a aratat ca beneficiile nu interseaza numai sistemul cardiovascular si respirator. Participarea de o maniera regulata se insoteste de repercusiuni benefice pe plan muscular, osteo-articular si al echilibrului. Pacientii se simt mai putin stresati, dorm mai bine si sunt mai putin obositi. In plus, exista un control mai bun al greutatii corporale si al hipertensiunii arteriale.

Pentru a obtine toate aceste beneficii este primordial sa asistati cu REGULARITATE la sedintele clubului. De fapt, toate studiile stiintifice au demonstrat ca REGULARITATEA este o conditie esentiala pentru a antrena inima dumneavoastra. In plus, ambianta clubului, convivialitatea si activitatile comune contribuie la integrarea sociala si profesionala. Un pacient dintr-un stat european a facut o caracterizare extrem de precisa a clubului coronarienilor unde este inscris:  “un grup de amici care isi asuma sechelele unei interventii chirurgicale cardiace sau ale unui accident cardio-vascular”.